a-ha tildeles St. Olavs Orden

by Webmaster, 06.09.2012

De tre medlemmene i a-ha, Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar Savoy, utnevnes til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv.

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten.

Hvert av de tre medlemmene i popgruppen a-ha, Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar Savoy, blir etter innstilling fra Music Export Norway, utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv.

Den offisielle overrekkelsen vil finne sted 6. november 2012.

a-ha har en unik posisjon i norsk musikkliv, med sin enestående internasjonale suksess. Gruppen har solgt 35 millioner album på verdensbasis, og er det første og fortsatt eneste norske bandet som har toppet den amerikanske Billboard-listen. Det skjedde med «Take On Me» i 1985. De har hatt 15 singler på topp-ti-listen i Storbritannia, sanket åtte Spellemann-priser og vært nominert til, og vunnet, en rekke andre. Under Spellemannprisen i 2011 ble a-ha tildelt æresprisen for 25 års innsats.

I tillegg oppnådde a-ha i 1991 en oppføring i Guinness rekordbok etter en konsert i Rio de Janeiro med nærmere 200 000 betalende tilskuere.

Gruppen har også vært inspirasjonskilde for flere generasjoner med artister, både i inn- og utland. a-has medlemmer har ved flere anledninger bidratt til veldedige formål. De har spilt veldedighetskonserter for både Mercy Ships og Live 8, og medlemmene har engasjert seg i situasjonen i Haiti og Øst-Timor.

I 2010 ble det klart at gruppen ønsket å støtte nye fremadstormende norske talenter med mål om internasjonale karrierer. Dette resulterte i at artistene Casiokids, Moddi, Shining og Susanne Sundfør mottok et stipend på en million kroner hver, betalt utelukkende av a-ha.

Innstillingen støttes av Music Export Norways eierorganisasjoner GramArt, IFPI, FONO, MFO, NMFF og NOPA.

-    Dette er i høyeste grad en velfortjent anerkjennelse av Norges største musikalske pop-suksess, kommenterer direktør Inger Dirdal i Music Export Norway.

Music Export Norway vil komme tilbake med mer informasjon om tidspunkt og sted for overrekkelsesarrangementet.

press releases

older ««

press releases

Get our press releases directly to your inbox!

Share this

Printer friendly

newsletter