kleen_730

Big City Music

Eksportintervju: Joachim "Kleen" Alte

by Webmaster, 24.08.2012

Joachim “Kleen” Alte ønsker økt fokus på låtskriving og produksjon i Norge, og mener Music Export Norway er svært viktig i så måte.

Joachim Alte, tidligere kjent som rapperen Kleen, utgjør sammen med Tom Roger Rogstad låtskriver og produsentselskapet Big City Music. Duoen har jobbet med arister som Stella Mwangi, Erik & Kriss og Karpe Diem, samt utenlandske navn som Charlie Wilson, Girls Generation og Kara.

- På hvilken måte har MEN gjort din jobb enklere?


- Takket være Ad-Hoc støtte har vi fått gjennomført turer til LA og London som vi ellers ikke hadde hatt økonomi til å gjøre. Vi hadde prosjekter gående i begge territorier, og det var viktig for oss å gjennomføre turene for å i det hele tatt kunne gjennomføre prosjektene. Turene vi har hatt til LA har vært uvurderlige hva nettverksbygging angår. Vi har vårt management i LA, men det er viktig for oss som å møte de vi jobber med face to face. For å nevne noe helt konkret har vi på turene til LA skrevet to låter som snart blir gitt ut på Jive og Bad Boy Records.

- I LA møtte vi også låtskriverene som vi samarbeidet med på japanske Girls Generation, som nå er nr 1 i Japan. Jeg deltok også på MENs BDP i Berlin i fjor, noe jeg synes var et veldig vellykket program. Jeg lærte om et territorium jeg hadde lite kunnskap om på forhånd, og i tillegg fikk jeg kontakter som det nå ser ut til at vi kan få til framtidig samarbeid med.

- Hvordan tror du det ville vært om MEN ikke eksisterte?

- Norge er i utgangspunktet ikke et enkelt land å være hverken selvstendig næringsdrivede eller musiker i. Med den usikre inntekten det gir å være i musikkbransjen som låtskriver og produsent, har vi havnet i mange økonomiske bølgedaler underveis. Da jeg sluttet som artist og vi først startet Big City Music hadde vi ingen inntekter. Jeg levde tidligere av å turnere, men disse inntektene forsvant. Vi brukte lang tid på å lære nok om bransjen til å komme oss videre. Hadde jeg hatt MEN å gå til på den tiden, hadde det nok gjort ting enklere. MEN sitter på kunnskap og kontaker som absolutt alle som vil gjøre noe i bransjen har nytte av. Uten MEN hadde vi manglet en god mulighet for tilgang på informasjon gjennom deres BDPer og de ansattes generelle kunnskap. Vi hadde også vært uten det jeg synes er den beste støtteordningen for seriøse aktører vi har i Norge, og da især ad-hoc og eksportprogrammet.

- Hva skiller MEN fra andre aktører i bransjen?

- MEN fokuserer på å få norsk musikk ut i verden. For Big City har det alltid vært et mål å gjøre ting internasjonalt. Ikke bare er markedet større, men når man har vokst opp med amerikansk musikk og all musikalsk innflytelse kommer utenfra, så er det naturlig å ville jobbe med artistene man ser opp til.

- Eventuelt/ting du brenner inne med for øvrig i denne sammenhengen

- Jeg vil gjerne se en voksende kultur for låtskriving og produksjon i Norge. Talenter innenfor faget har vi mange av, men det fins ikke så mange muligheter for de. Artisten må ikke skrive låtene sine selv for å være en god og troverdig artist. La låtskrivere og produsenter slippe til i større grad også på norske prosjekter! Norge er kanskje det eneste landet eller markedet hvor vi ikke pitcher låter. Norske musikkjournalister har det med å diskreditere popmusikks kvalitet fordi det blir "FOR pop", og det tror jeg bidrar til å skape den litt spesielle musikkulturen vi har her. Stargate var for eksempel ikke "kule" her før de var "kule" i USA. Heldigvis hjelper MEN oss med å bli kule utenlands, så kanskje vi alle kan bli kule her hjemme en dag også. Hehe.

Andre intervjuer i serien:

- Frithjof Hungnes, Propeller Recordings
- Kathryn Naish Hjelsvold, Nordic Artists Management
- Per Mygland, Made Management
- Per-Kristian Rekdal, Musikkprofil

belongs in

Share this

Printer friendly

newsletter